Hoppa till sidans innehåll

Historik


-------------------------------------------------------------------------------
1940-talet (då bl a världskriget rasade runt våra gränser)
Under andra världskriget 1939 satt ett gäng grabbar i magister Gotthard Lidboms klass 8 i Katarina High School (Katarina Södra Folkskola) och kom överens om att bilda en handbollsklubb. Sagt och gjort. Under en engelsk lektionstimma hittades den engelska benämningen för "klippa" = CLIFF, vilket var kort och bra och kunde symbolisera något stadigt att bygga vidare på. I det klassrummet satt bl. a. Hans Lundgren (som också var klubbens första ordförande), Bengt Uhlén, Stig Törnblom och Rolf Svärding m. fl. Och så började det här med handbollspelets ädla konst. Det inleddes med matcher mot andra skollag, främst då på kungliga Söder! Men vyerna måste vidgas. Och så anträddes den första resan i klubbens historia! I två förhyrda bilar anträdes färden till den stora staden Örebro. I detta sammanhang bör nämnas att alla lagmedlemmar fick panta med sina konfirmationsklockor för att biluthyraren skulle släppa till sina bilar! Den första matchen på "främmande" mark innebar seger.
 
Klubben första levnadsår ägnades åt träning och till säsongen 1940-41 ansåg vi oss mogna att anmäla ett seniorlag i Stockholmsserien, klass 6, och ett lag till Junior-DM. Dessa två lag bestod för övrigt av samma gubbar. I den första seriematchen mötte vi Bromma KFUM i Medborgarhuset och vann med 11-10. I Junior-DM däremot blev det respass i första fighten mot IFK Lidingö. Till kommande säsong hade förbundet ändrat serieindelningen så att vi placerades i något som hette klass 3 och det var så långt ner man kunde komma i seriesystemet! Ett resultat att notera från den tiden: en juniormatch mot Godtemplarna; seger med 49-1! Ett axplock av kämpar från den här tiden; bröderna Kurt, Stig och Hans Lundgren, Tord Rönnerling, Stig Törnblom, Valter Nyström, Bengt Uhlén och alla andra ej att förglömma.
 
1950-talet (då CLIFF blev känt i Europa!)
Rent sportsligt blev det en bra start på detta decennium. Klubben klev upp i division 3 (nuvarande division 2), där framgångar och dykningar avlöste varandra. Under detta decennium värvades en av CLIFFs absolut bästa spelare genom tiderna Uffe Jacobsson (senare Carlbom) från Carty IF. Spelarprofiler i mängd, bl a Åke "Halvan" Halvarsson, Bengt "Julle" Uhlén, Hasse Mohlin, Åke "Musen" Sundstedt m fl. Så kom nog 50-talets höjdpunkt: Jugoslavienturnéen. Säsongen 1953-54 blev vi stoppade av Polisen, som i sista matchen grusade våra division 2-drömmar. Men skam åt den som ger sig! Kampen fortsatte några säsonger till och 1955-56 hände det; segrare i division 3 och marsch upp i tvåan, där vi blev kvar tills 60-talet gjorde entré.
 
1960-talet (då CLIFF besökte Röda Torget med omgivningar!)
Under decenniet inträffade en hel del både trevliga och mindre angenäma episoder.
25-års jubiléet firades som alla räknat ut 1964. Under detta år hände också den fataliteten att A-laget trillade ur division II och fortsättningsvis fick vi hålla till i "trean" (nuvarande division II). Där tampades vi inför cirka 43 betalande med sådana storheter som Storkyrkopojkarna, Östermalms HK m fl. I den "nesliga" ligan fick vi hålla till under resten av 60-talet.
1965 höll klubben en äkta "riksdag", CLIFF-RIKSDA’N hölls nämligen i det gamla fina riksdagshuset på Helgeandsholmen. Vid det tillfället blev alla överrens om att klubben åtminstone under 70-talet skulle återvända till "tvåan".
"Panggrejen" under 60-talet var en 10-dagars turné till Sovjet 1965!
Med vår taskiga serieplacering krävde förbundet att vi skulle förstärka laget på några punkter. Därför "lånade" vi två lirare, Rickard Johansson från Lunden och Hasse Eriksson, stenkastare från GUIF. Färden anträddes med båt till Helsingfors och vidare med tåg till första anhalten, som var Leningrad, där också första matchen spelades. Sedan spelade vi tre matcher, dels i Moskva och dels i Vilnius. Resultaten kan förbigås med viss tystnad, torsk i alla fyra matcherna. Men kul och lärorikt var besöket! Året därpå, 1966, kom ett Sovjetlag på återbesök.
Därmed kan locket läggas på 60-talspannan.

1970-talet (då vi för första gången fick kalla oss svenska mästare).
Inledningsvis kan vi väl säga att detta årtionde var mycket framgångsrikt för CLIFFs del. Framför allt gick det mycket bra för våra påläggskalvar i de många ungdomslagen.
En scenförändring skedde också under detta decennium i så motto att vi flyttat ut våra verksamheter till de sydvästra förorterna, närmare bestämt hallarna i Bredäng och Västertorp. Som en följd av denna lokalanknytning fick vi också vår klubblokal på Stora sällskapets väg i Bredäng, som efter diverse ansiktslyftningar är "vårt hem" än idag. Stora insatser gjordes då av klubbens "egna hantverkare".
 
Så ger vi oss över till de olika lagens bedrifter.
A-laget som till största delen bestod av egna produkter, kämpade i början av årtiondet för existensen i "trean" (nuvarande division II), men i mitten av 70-talet togs steget upp i den näst högsta divisionen, där vi framgångsrikt härjade under resten av decenniet.

Spelarprofiler att tänka tillbaka på är bl a "vår förste landslagsman" Jonas Koplimaa, den härlige spelmotorn Ola Nyqvist, backkämpen Kennet Samuelsson, keepern Lasse Fridh m fl. Träningen ombesörjdes främst av Uffe Jacobsson (Carlbom).

Som tidigare nämnts var våra ungdomslag ett stort glädjeämne.
Juniorerna blev historiska i och med segern i 1975 års Junior-SM i handboll utomhus. Utöver denna fina merit blev det också diverse DM-vinster.
A-pojklaget fightades med växlande framgång i Pojkallsvenskan, medan B-, C- och D-pojkarna utbildade sig i handbollens ädla konst. Med andra ord, återväxten var mycket god.

När man är framgångsrik på hemmaplan vill man pröva styrkan på främmande mark. Så vi styrde färden bl a till Tyskland (Hamburg 1971 och Lübeck 1974) och Polen 1976.

Sommaren 1976 hände också någonting stort i klubbens historia. Då startade vi tillsammans med BK Söder och Väntorp/Solna (numera AIK) den numera mastodontlika ungdomsturneringen EKEN CUP! Första året gjorde 84 lag upp om titlarna i de åtta klasserna. (Vid 2003-års turnering hade 643 lag sina uppgörelser på Gubbängsfältet!)

Ekonomin har ju alltid varit en svår nöt att knäcka för att få verksamheten att gå runt. En hjälpare i detta blev att sju föreningar, däribland CLIFF, 1973-1978 utgjorde Södra Bingoalliansen som arrangerade spel på Södra Bingosalongen i Götgatsbacken.

Mer saker att läsa på 70-talets runsten är bl a
att vi fick fler lirare i landslagsdressen; Ola Nyqvist i ungdomslandslaget, Lasse Fridh och Michael Ax-Westling i juniorlandslaget;

att bingoverksamheten 1978 gick över till Arena-alliansen;

att ordförandeklubban under 70-talet svingades av ”Mr CLIFF” Stickan Eriksson.

Så väntar vi på det mycket innehållsrika och spännande 80-talet.
1980-talet (ur tidningen Handboll, Hacan Mellander)
Att få skriva om HK Cliff under 80-talet är ett hedersuppdrag, det handlar ju om det decennium när kamratklubben från Söder blivit ett begrepp i hela handboll-Sverige.
Faktum är ju att de stora fullträffarna har rasat in under 80-talet. Idag har Cliff tagit över positionen som Stock¬holms ledande lag. Cliff är onekligen "klippan" i huvudstadens handboll.
Jag måste erkänna att jag tidigt blev fascinerad av Cliff. Naturligtvis har klubben nått sina stora framgångar genom en genomtänkt och seriös satsning - men med charmen och "glimten i ögat" i behåll.
Cliff har blivit en aktad och respekterad storklubb med allt vad det innebär, men man har lyckats att behålla kamratskapet och "småklubbsandan" . Just dessa detaljer tror jag är hemligheten varför Cliff blivit så oerhört framgångsrika under 80-talet.
Redan när decenniet var ungt såg vi konturerna att något stort var på gång i klubben. 1980, 81 och 82 blev Cliff fyra i junior-SM. Året därpå kom FULLTRÄFFEN: Cliff blev svenska juniormästare. Tränaren hette Denny Thelander och stjärnorna i guldlaget var Staffan Olsson och Johan Eklund - idag är båda firade landslagsspelare. 1984 en ny fin framgång på juniorsidan: det blev brons i JSM.
Just under denna tid "föddes" Cliff som storklubb. Filosofin var att hitta unga talangfulla spelare och utveckla dem. En målsättning som Cliff verkligen lyckats med.
I det här läget kom Leif Wirdfors till klubben. En tränare med både vyer och bestämda åsikter. Jakten på en allsvensk plats startade. Första säsongen blev det kvalspel, men stopp redan i förkvalet. Det var ingen katastrof, spelarna fick kvalrutin - och det visade sig vara "guld värt" på våren 1986. Dags för kval igen via en andraplats i en stentuff div I Södra.
Hornskroken utmanövrerades i förkvalet innan det stora rafflet i slutkvalet började.
24-24 mot Sävehof, 26-21 mot Vikingarna, 20-20 mot Saab, 29-27 mot Frölunda (här vände Cliff ett underläge på 22-24 - starkt!) och läget inför slutmatchen mot H 43 var glasklart:
Cliff hade råd att förlora med tre mål, en större förlust och skåningarna skulle passera i kvaltabellen. Hur det gick? 17-20! Med ett måls marginal var drömmen verklighet: CLIFF VAR I ALLSVENSKAN.
Ange alt-text här. 

Ett glatt gäng! Laget, som med Leffe Wirdfors som tränare, just tagit klivet upp i allsvenskan. En historisk dag för handbollsklubben Cliff

Då föll det många glädjetårar från framförallt klubbens alla trotjänare ...
Allsvenska äventyret slutade i nytt kvalspel. Och det blev om möjligt än mer spännande. Det handlade om "Slaget om Stockholm" - Cliff och Hellas jagade varann i kvaltabellen. I sista matchens slutsekunder på borta-
plan i Katrineholm avgör Cliff - Fredrik Appelgren chansar med ett skott som ger Cliff segern med 22-21 och Cliff klarar det Allsvenska kontraktet och blir herrar på "Stockholms-täppan" eftersom Hellas skickas till division I
I den här kvalserien hade jag förmånen att se en fantastisk handboll¬show signerad Cliff. Det var i Skärholmshallen mot IFK Kristianstad. Det stod 14-12 i pausen, matchen slu¬tade 29-19. Varje mål av Cliff var ett "litet konstverk" - en gnistrande an¬fallshandboll som inte kan beskrivas, den måste ses.
Cliff fortsatte att utvecklas och fjol¬årssäsongen blev ett "segertåg" genom Allsvenskan. Aven om det inte blev segrar överallt blev Cliff mycket populära ute i landsorten. Och för Stockholm-lag är det något helt unikt.
Säsongen slutade i slutspel, en ny stor framgång. Tyvärr var dock Drott, som sedermera blev svenska mästare, för starka. Men, genom sin charmiga spelstil och sina lyskraftiga profiler har Cliff spelat sig till en populär position.
Sommaren 1988 kom den senaste (men inte sista) FULLTRÄFFEN. Då vann Cliff ute-SM genom att på gubbängsfältet i den egna turneringen Eken Cup besegrade storlaget Red¬bergslid i finalen (26-22).
Just det här med utespel behärskar Cliff. Redan 1985 var man i final (förlust mot Warta) och samma år spelade Cliff final i ute-SM för U 21 (förlust mot Redbergslid).
Helt klart kommer Cliff att slå vakt om sin position. Klubben utvecklar unga spelare samt har "fingertoppskänsla" när det gäller att plocka nyförvärv - plus då att man bibehållit och vidareutvecklat "småklubbsandan" även när man vuxit ut till huvudstadens storklubb.
Den som får förmånen att i nästa jubileumsskrift skriva om Cliff på 90¬talet kommer säkerligen att få berätta historien om när Cliff står som svensk mästare efter seger i SM-slutspelet. Tro mig, så ser jag utvecklingen ...
HACAN MELLANDER Tidningen HANDBOLL
Ange alt-text här.
88-89 års A-lagstrupp  
Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:48

Postadress:
HK Cliff - Handboll
Stora Sällskapets Väg 28
12731 Skärholmen

Kontakt:
Tel: 086468110
E-post: This is a mailto link

Se all info