Hoppa till sidans innehåll

Till minne av Stig "Stickan" Eriksson

18 JUL 2016 12:07
Cliffs store man har spelat sin sista match
  • Uppdaterad: 11 APR 2018 19:19

Minnesord över Stig ”Stickan” Eriksson

Ingen i Handbollklubben Cliffs 77-åriga historia har betytt mer för vår förening än Stickan. Han föddes den 17 juli 1928 och redan 20 år senare invaldes han i vår styrelse som vice sekreterare ett år. Fr o m 1952 satt han 29 år i obruten följd i styrelsen (t o m 1981), i 18 av dem som ordförande. Därefter blev han vald till hedersordförande, vilket han var fram till sin död den 17 maj i år (35 år).

Stickans uppfinningsrikedom när det gällde att utveckla klubben både sportsligt, organisatoriskt och ekonomiskt var nästan gränslös. Från att i äldre tider ha manat oss att dela ut reklam, ge blod, samla tomflaskor, sälja diverse lotter och Rundturshäften och vara kassabiträden i livsmedelsaffärerna i närheten, så såg han till att vi under en lång följd av år blev med i två olika bingoallianser, vilket på den tiden var en populärare verksamhet än i dag. För att inte tala om den snilleblixt som han och två killar till, en från BK Söder (numera GT/Söder) och en från Väntorp/Solna (numera AIK), fick när de skapade Eken Cup 1976 som han sedan basade över ett 20-tal år och som i år spelades för 41:a gången.

Stickan var också en av de drivande då Supporterklubben kom till i början av 1960-talet, och vad den betytt – och fortfarande betyder – för att kunna parera obalanser i en ständigt kämpande ekonomi kan inte överskattas. Och hur många medlemskort, supporterkort, Cliff-tavlor, bingolotter och andra lotter av de mest skilda slag som han med envishet och charm kunnat sälja till Gud och hela världen törs man inte tänka på.

Sportsligt var Stickan spelare och ledare i både fotboll och handboll, men nådde väl på dessa områden inte de högsta höjderna. Däremot var han mycket skicklig på att upptäcka och stimulera ledarämnen inom föreningen, en avgörande faktor för att få fram en framgångsrik ungdomssektion. Och vid våra sportsliga höjdpunkter – när vi 1983 vann JSM och 1986 när vårt A-lag gick upp i den allra högsta serien – gick hans stolthet inte att ta fel på.

När Stickan och många av hans generationskamrater i Cliff sedan närmade sig pensionsåldern fanns en önskan att bibehålla kontakten. Han bildade då det som andra – i kärleksfull elakhet – kallade för ”Stickans promenadorkester” och som fortfarande träffas varje onsdag för en timmes promenad, sopplunch i vår klubblokal och lösande av Cliffs och den övriga världens problem till kaffet.

Det senare är också ett exempel på den stora omtänksamhet som, enligt min mening, var en av Stickans finaste egenskaper. Han kunde vara krävande och envis men när det närmade sig en fest eller någon råkat illa ut, då var ingen bortglömd. Man kan inte känna annat än en ödmjuk tacksamhet över vad han uträttat för vår förening i stort och smått.

Hans värme men också humor med litet sälta öppnade många dörrar och när han nu knackar på Pärleporten och kanske har några supporterkort och bingolotter kvar att sälja, undrar jag om inte Sankte Per ligger ganska risigt till…

Dag Lindström
Medlem sedan 1957

Skribent: Mats Himmelskog
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
HK Cliff - Handboll
Stora Sällskapets Väg 28
12731 Skärholmen

Kontakt:
Tel: 086468110
E-post: This is a mailto link

Se all info