Hoppa till sidans innehåll

Att utvecklas i HK Cliff


Barn- och ungdomsidrotten i framtiden?
Med utgångspunkt om den pågående utvecklingen mot en tidigare specialisering och utslagning av ungdomar. Med få erfarenheter vad detta leder till. Försöker vi HK Cliff skapa vår uppfattning och framtida vision om hur barn bör vårdas. För att barn skall få möjlighet att idrotta i framtiden på deras egna vilkår. Redan idag ser vi hur flera och fler barn slås ut tidigt inom idrotten. Vi ser 3 alternativ Barn och ungdomsföreningar. Vi kallar dem kamratföreningen, talangföreningen och elitföreningen.

 

Kamratföreningen

Är ungefär som dagens flesta föreningar är. Barnen idrottar tillsammans med sina kamrater i närområdet. Inriktningen är mer inriktad mot gemenskap och kamratskap. Vi riktar in oss mot samarbete och "goda försök" än jakt på "vinnande resultat". Att bli duktig i idrott är  självklart ett mål i sig själv för den enskilde. Men i kamratföreningen är hon eller han alltid delaktig. Barnet är alltid en del av gemenskapen, därmed är hon eller han trygg för man åker inte ut om man inte blir bra utan får alltid vara med oavsett prestation.

 

Talangföreningen

Har en uttalad satsning på prestationsidrott redan från start. Föreningsledarna hämtar upp talangerna efterhand som de upptäcks och sätter in dem i de grupper där de kan utveckla sin talang positivt utifrån ålder, mognad, skicklighet och den bedömda utvecklingspotentialen. Samarbete sker med forskningsinstitutioner och medicinsk expertis som är knuten till verksamheten. Deltagarna testas, kontrolleras och följs upp noga. För barnets utvecklings potential står i fokus. En gång om året görs en samlad bedömning av barnets utveckling och beslut tas om fortsättning inom eller utanför föreningen. Föreningen satssar sina resurser på ungdomarna för att få payback i ett långsiktigt Elit perspektiv

 

Elit konceptet

Redan idag är vissa föreningar kända för sin "produktion" av blivande stjärnidrottare. Det tydliga systemskiftet markerar skillnaderna mellan dessa olika förenings koncepten. Det görs tydligt att man är i talangföreningen för att bli bra. Blir man inte det får man gå till en annan klubb eller lägga av med sitt idrottande. Det är grymt, men uppgjort på förhand att man följer den inriktningen. Föräldrarna är medvetna om detta redan från början. Genom att tydligt visa på skillnaderna mellan föreningarna kommer man ifrån många diskussioner om den "hemska" utslagning och ger "undantagsbarnen"- de "passionerat intresserade förmågorna och särskilt talangfulla" en chans att utvecklas maximalt efter egen förmåga mot elit redan som barn.

 

HK Cliffs alternativ Kamrat-Talang föreningen.

Med en god rekrytering av barn och föräldrar stimulerar vi den här formen av idrottsgrupper. Barn bör få möjlighet att utveckla fler och allt bredare verksamhet. Vår tro är att med en god verksamhet med ambitiösa och motiverade ledare. Är vi ett viktigt och positivt inslag i vardagen för våra barn, inom det närområde där HK Cliff bedriver sin verksamhet.

 

Elit på spelarens vilkår

Vi försöker strikt koncentrera oss på kamratföreningens ideologi och idrottsliga inriktning under de viktiga åren då barn utvecklas. Vi väntar med att föra in sattsning mot resultat och elit. Våra främsta talanger kommer kanske att ryckas ifrån oss i ett relativt tidigt skede oavsett vi önskar det eller ej. Men att erbjuda samtliga våra barn och talanger en möjlighet att utvecklas är viktigare en kortsiktiga segrar i matcher och turneringar.

 

När inte vi kan erbjuda Elit

När våra ungdomar han eller hon har åldern inne för att förstå vad som krävs för att utvecklas till Elit. I form av tid, energi, motivation och ambition kan spelaren välja att sattsa på elit. Då bör det vara så att vi försöker tillrättalägga möjligheten för spelaren att övergå i en annan senior elit satssande förening men med fortfarande HK Cliffs färger i sitt hjärta. De spelare som önskas utvecklas mot den absoluta toppen bör ges möjligheten till det. För att i framtiden komma tillbaka och kanske återgå i föreningen eller dess organisation som spelare ledare oldboys eller bara medlem och kunskapare.

Uppdaterad: 21 SEP 2011 17:37 Skribent: Denny Tellander

Postadress:
HK Cliff - Handboll
Stora Sällskapets Väg 28
12731 Skärholmen

Kontakt:
Tel: 086468110
E-post: This is a mailto link

Se all info